I september lanserade Café Fördomspodden och efter två månader har den växt till att bli en av Sveriges populäraste poddar med över 175 000 lyssningar i månaden. Framgångsformeln? Något så enkelt – och aktuellt – som fördomar.

Alice Bah Kuhnke, Fredrik Wikingsson, Little Jinder, Thorsten Flinck, Ebba Busch Thor, Erik Niva, Veronica Maggio, Alex Schulman… Alla har de placerats i Aller Medias poddstudio och fått höra väntade – och oväntade – fördomar om sin egen person. Fördomarna, levererade av Cafés nöjesredaktör Emil Persson, svänger mellan humor och allvar, och hyllningarna på #fördomspodden visar att det avvikande intervjuformat hittat rätt.

– De flesta intervjupodcaster tävlar med varandra om att vara mest djupgående och heltäckande. Fördomspodden gör istället en poäng av att vara otroligt fragmentarisk – och därför mer oförutsägbar och underhållande, säger Emil Persson. Sen har jag personligen alltid tyckt det varit roligare att ställa ledande intervjufrågor. ”Är det inte så att du…?” är explosivare än bara ”Hur kommer det sig…?” Jag antar att jag har lite hybris kring mina personkännedomsskills.

Bara den senaste månaden (11 oktober – 10 november) har Fördomspodden haft över 175 000 lyssningar, totalt för alla episoder är det över 300 000 lyssningar. En imponerande siffra för Café som aldrig tidigare publicerat en podd:

– Idén är klockren, och vi har verkligen lyckats ta Cafés tradition av roligare journalistiska intervjuer vidare till poddformatet. Men att vi skulle nå ut till så många så fort… Jag kan ärligt säga att Fördomspodden har krossat våra högt ställda förväntningar, säger Jonas Terning, chefredaktör Café. Nu tittar vi på hur vi kan vidareutveckla det här, själva och tillsammans med partners. Idén är, som alla briljanta idéer, applicerbar på väldigt många olika format.

Fördomspodden är halvvägs in i första säsongen, men redaktionen är redan i fart med att boka in gäster för säsong två. Det krävs mod att vara med, men förvånansvärt många hör av sig på egen hand och vill vara med. Emil Persson själv har dock en drömgäst:

– Chris O´neill. Det finns få människor som svenska folket har så många fördomar om som han. Han dricker ju mjölk direkt ur paketet, eller hur?

För mer information, vänligen kontakta:
Jonas Terning, chefredaktör Café
Emil Persson, nöjesredaktör Café

Tel: 08 – 57 80 10 00

Här hittar ni det senaste avsnittet med Ebba Busch Thor