Hos 67 procent av dagens svenska kvinnor finns ett behov av stunder då man är helt nerkopplad och kan släppa omvärlden. Hela 73 procent av de unga kvinnorna i åldrarna 16-29 har en tydlig önskan om att helt koppla bort mobiler, dator och sociala nätverk under perioder. Undersökningen är genomförd bland 1457 svenska kvinnor i åldrarna 16-99.

− Vi ser att det finns ett växande behov och intresse i omvärlden för mindfulness och att målarböcker uppfyller detta. Att öva koncentration och avslappning genom färgläggning har sitt ursprung inom buddhism och hinduism och har fått ett uppsving nu när vi får allt svårare att hitta utrymme för nedvarvning i vardagen. Med vår Målarbok för vuxna vill vi erbjuda fler möjlighet till skapande, avkoppling och inspiration till en överkomlig peng, säger Jonas Nirfalk, chefredaktör för korsordstidningarna på Aller media.

Kvinnopanelens undersökning visar också att 91 procent av de svenska kvinnorna känner glädje genom skapande och 62 procent svarar att de skulle vilja ägna mer tid åt skapande och pysslande. Bland de unga kvinnorna (ålder 16-29) anger hela 85 procent att de skulle vilja pyssla mer.

− Många människor har problem med för mycket uppvarvning och behovet att hitta metoder för att komma ner i varv är stort. Människan tål stress väldigt bra men att gå upp i varv behöver stå i proportion till återhämtning. Att kunna ”förlora” sig själv i en målarbok är en kreativ aktivitet utan krav eller måsten som kan vara återhämtande för många, säger Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog och författare till boken Sjukt stressad.

Aller medias Målarbok för vuxna finns tillgänglig i dagligvaruhandeln och i tidningsbutiker från den 20 november för 59 kronor. Bilderna i målarboken kretsar kring trädgårdsdrömmar, djuriskt och tankemönster. Aller media rekommenderar färgade blyertspennor för färgläggningen.

*Kvinnopanelen består av 16 000 kvinnor, 16-99 år, som via annonser och banners har anmält sig till någon av Aller medias 18 varumärkesspecifika webbpaneler. Urvalet till Kvinnopanelundersökningar görs slumpmässigt från webbpanelerna och vägs utifrån SCB-statistik på region, ålder och utbildning för att säkerställa god spridning. Undersökningen genomfördes i november 2015.