Sveriges Tidskrifter delade under onsdagskvällen ut det prestigefulla Tidskriftspriset 2017 på Cirkus i Stockholm. Emil Persson, journalist på Aller medias varumärke Café, fick ta emot det ärofyllda priset Årets journalist.

– Jag känner mig ödmjuk, glad och bakfull. Inte minst är det kul att Café får uppmärksamhet – i den mån jag ska försöka analysera mig själv kan jag känna att jag i hyfsat hög utsträckning bara förvaltar en mångårig Cafétradition av ROLIGARE intervjuer. Det finns andra magasin och skribentstall som är bättre på mycket annat, men Café har alltid använt humor som ett redskap för att hålla intresset och läsarglädjen uppe. Om jag på något sätt lyckas kanalisera den typen av berättande – i text eller podd – är jag supertillfreds med sakernas tillstånd, säger Emil Persson.

Förutom personporträtten av bland andra Sverrir Gudnason, Johan Renck och Erik Niva samt alla krönikor i varje nummer av Café och på Cafe.se har Emil även den populära podcasten Fördomspodden där han prövar sina fördomar på en rad svenska kändisar.

Juryns motivering till Årets journalist

Detta är en gudabenådad berättare (och poddare) som håller läsaren fängslad fram till sista punkten sex sidor senare. Det kryllar av formuleringar, så välfunna att man lockas stryka under. Den omfattande researchen bidrar med detaljer som förklarar helheten.

– Wow! Hårt arbete lönar sig. Det är få, om ens någon, som lägger ner så mycket själ och svett i sina texter och poddar som Emil Persson. Den drivkraften, i kombination med en stilistisk talang utöver det vanliga och svårslagen observationsförmåga, ger resultat. Otroligt välförtjänt, vi på redaktionen lyfter på hatten! säger Jonas Terning, chefredaktör, Café.

Sveriges Tidskrifter är landets största branschorganisation inom mediebranschen och delar varje år ut priser till journalister och medier.